Blog

Felhőtlen karácsonyi ajándékvásárlás

2020. 11. 18. 9:02

Az elmúlt időszakban a vásárlások nagy része átkerült az online térbe, így a karácsonyi ajándékok beszerzése is egyre inkább a webáruházakból történik. A következőkben szeretnénk pár hasznos tippet adni Önnek, melyekre érdemes figyelnie a webáruházak sokaságában, hogy az internetes vásárlás ne rémálom, hanem élmény legyen.

A következőket mindenképp ellenőrizze vásárlás előtt:

➤ üzleti feltételek és az üzemeltető azonosítása (ki értékesíti a megrendelni kívánt termékeket)

➤ a felsorolt ​​elérhetőségeken sikerül-e elérni a webáruházat (e-mail, telefon)

➤ szerepel-e a Fogyasztóvédelem által összeállított feketelistán

➤ valódiak-e az ügyfélvélemények,  tanúsítványok, van-e oldalazonosító „lakat”

➤ az árak gyanúsan alacsonyak-e a konkurenciához képest

➤ a weboldal professzionális kialakítása, felépítése, a termékinformációk minősége

➤ milyen szállítási lehetőségek állnak rendelkezésre, és milyen áron

Ha olyan webáruháztól szeretne rendelni, melyről még soha nem hallott korábban, minden esetben ellenőrizze annak megbízhatóságát, valódiságát. Hogyan teheti ezt meg?

Ellenőrizze a webáruház azonosíthatóságát
Egy webáruháznak minden esetben fel kell tűntetnie a következő adatokat:  cégjegyzékszám, székhely vagy üzlet címe. Ezeket az információkat az üzleti feltételekben találhatja meg, melyek leggyakrabban a Kapcsolatok, Rólunk füleken vagy a weboldal láblécében találhatóak meg.

Ezen információk hiánya különösen nagy problémát jelent, hiszen így nem tudja ki az eladó. Amennyiben pedig szeretne reklamálni megrendelt terméke kapcsán, nem tudja hova kell visszaküldenie a terméket.

Ellenőrizze az Általános Szerződési Feltételeket
Különösen fontos ellenőriznie az ÁSZF-et, amennyiben nem talál értéleléseket a webáruházról. A legfontosabb információk az Ön számára a Vásárlási szerződés, a Fizetési feltételek valamint az Elállás a vásárlási szerződéstől és Hibás teljesítés esetén rendelkezésre álló jogairól szóló pontok. Ezen felül érdemes ellenőriznie azt is, hogy mely szálllító céggel van kapcsolatban a webáruház és milyen költség mellett jut el Önhöz a megrendelt termék.

Figyelem: Nem ajánlott olyan webáruháztól vásárolnia, ahol nem elérhető az ÁSZF

Ellenőrize a megadott elérhetőségeket
Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy felismerje a csaló webáruházakat, ha a megadott elérhetőségek egyikén sem tudja elérni őket. Éppen ezért javasoljuk, hogy vásárlás előtt akár telefonon, akár e-mail-en próbálja felvenni a kapcsolatot a választott webáruházzal, hogy meggyőződhessen azok valódiságáról.

Jó tudni: nem jó előjel amennyiben csak e-mail címet adnak meg, vagy kapcsolatfelvételi űrlapot talál, de konkrét elérhetőséget nem, hiszen egy megbízható webáruháznak nincs miért titkolnia azokat.

Ellenőrizze, hogy szerepel-e a Fogyasztóvédelem által összeállított fekete listán
Minden évben összeállításra kerül azon webáruházak listája, akik valamilyen jogsértő magatartást követtek el a vásárlókkal szemben. Értékelje a jogsértés súlyosságát, mértékét. A listát ide kattintva érheti el.

Ellenőrizze a webáruházról szóló értékeléseket, tanúsítványokat
Amennyiben a webáruház nem teljesen új, valószínűleg vannak vásárlói értékelések, akár a Facebook oldalukon, akár a Google értékelőben, melyek nagyban segíthetnek Önnek tájékozódni a szállítás és termékek minőségéről.

A weboldalon elhelyezett minőségi tanúsítványok szintén arról adhatnak bizonyságot, hogy a webáruház színvonalas szolgáltatást nyújt. Például, megbízható bolt tanúsítvány, vagy az E-commerce Hungary – Vedd a neten programja, melyben szereplő webáruházak listáját ide kattintva tekintheti meg.

Ellenőrizze a domain adatokat
A webáruházak gyakran tűntetnek fel olyan bizalmat építő szolgeneket mint, „10 éve a piacon az elégedett vásárlókért”. Azonban tanácsos leellenőriznie, hogy mikor került valóban bejegyzésre a kérdéses webáruház domainje, melyet a nemzetközi whois adatbázisban ide kattintva bármikor megtehet.

Ellenőrizze, hogy a weboldal címe mellett található-e egy lakat embléma, mely azt mutatja, hogy a weboldal biztonságos-e.

Túl alacsony árak a konkurenciákhoz képest
Olyan webáruházra talált ahol meglepően olcsón, akár féláron találta meg a keresett terméket? Legyen óvatos. Amennyiben nincs nagy tapasztalata az online vásárlásban, hasonlítsa össze több webáruház ajánlatait és mérlegeljen. Ahol feltűnően alacsony árakat talál, onnan elképzelhető, hogy a vásárlást követően nagyon rossz minőségben vagy soha nem kapja meg a terméket.


Megosztás:

Szekció