Blog

BREXIT és kapcsolódó változások

2021. 01. 04. 8:09

Utolsó frissítés: 2011.02.04. 15:45

Változások a vámáru-nyilatkozat kitöltésében

A csomagok Egyesült Királyságba történő szállításával foglalkozó partnerünk (Royal Mail) tájékoztatott minket a vámáru-nyilatkozatok kitöltésével kapcsolatos alapvető változásokról és azokról az információkról, amelyeket tőlünk kérnek a sikeres csomagküldés érdekében.

Emiatt a vámáru-nyilatkozat kitöltésekor az alábbi mezők azonnali hatállyal kötelezőek:

➤ A termék súlya (Új kötelező mező)
➤ HS-kód – az áruk vámtarifakódja
➤ Termék leírása
➤ Származási ország
➤ Mennyiség
➤ Érték (összeérték, nem darabonként)

A kötelező mezők kitöltése nélkül nem lehet csomagokat felvinni a rendszerünkbe. A már beküldött csomagok kezelése egyesével történik.

További információkat hoztunk Önnek a Brexittel és az Egyesült Királyságba történő csomagküldéssel kapcsolatban.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a megállapodás megkötése után is szüksége lesz az egyesült királyságbeli EORI-számra és ÁFA-azonosítóra a csomagküldéshez.

Vámeljárás

A 135 GBP-ig terjedő csomagok után nem kell vámot fizetni, viszont az Egyesült Királyságban HÉA-kötelesek. A 135 GBP feletti csomagok esetén kötelező feltüntetni az áruk származási helyét a vámáru-nyilatkozat kitöltése során. A jövőben az áruk származásának igazolását (az ún. preferenciális származási nyilatkozatot) közvetlenül a szállítópartner címkéjén kell feltüntetni.
Jelenleg a szállítópartnerünk a címke módosításán és implementálásán dolgozik, viszont a jövőben kulcsfontosságú lesz, hogy az áruk eredetére vonatkozó információkat mindig helyesen adja meg, mind az API-n keresztül, mind a partnerfelületén.


A címke módosításának befejezése előtt kérjük, használja az alábbi dokumentumot az áru eredetének feltüntetésére, majd kitöltés után csatolja az árut tartalmazó csomaghoz.
A másik lehetőség a dokumentum szövegének beillesztése közvetlenül a számlára, melyet majd elhelyez a csomagban. Javasoljuk, hogy ezt a dokumentumot a címke sikeres módosítása után is csatolja a csomagjaihoz, mivel az Egyesült Királyság vámhivatalai számára ez megerősíti az áru származási helyét.

Korábban tájékoztattuk Önt az Egyesült Királyságba történő szállítással kapcsolatos változásokról, tekintettel arra, hogy 2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság már nem lesz része az Európai Uniónak. Most további fontos információkat hoztunk Önnek.

Szállítás piactéren keresztül (Amazon, Ebay, stb.)

Az ÁFA-azonosító és az EORI-szám nyilvántartásba vételének kötelezettsége az Egyesült Királyságban vagy maga a webáruház, vagy az online piactér miatt merül fel. Ez azt jelenti, hogy az Amazon, az Ebay, és a hasonló online piactereken keresztül értékesít termékeket, akkor nem kell regisztrálnia. Azonban továbbra is be kell nyújtania nekünk az egyesült királyságbeli EORI-számát és az ÁFA-azonosítóját.

135 GBP feletti csomag esetén szállítási partnerünk fizet vámot és ÁFÁ-t, ezért szükséges megegyezni az online piactérrel, hogy ebben az esetben a piactér ne fizessen az Ön csomagjaiért vámot és ÁFÁ-t.

Jó tudni: Az újév után megváltozik az Egyesült Királyságban a visszaküldési cím a vámkezelés érdekében. A változás bekövetkeztekor azonnal értesítjük.

Szállítás az Egyesült Királyságba

Ahogy korábban tájékoztattuk Önt, ahhoz, hogy az új évtől árut küldessen az Egyesült Királyságba, ÁFA-regisztrációra van szükség és rendelkeznie kell egy generált brit EORI-számmal. Ezeket a számokat a partnerfelületén tudja kitölteni, a számlázási cím alatt, ahogy a csatolt képen látja. Ha nem tud hozzáférni a partnerfelületéhez, kérjük lépjen kapcsolatba sales kapcsolattartójával, vagy kérjen segítséget a customs@packeta.com e-mail címen, és segítünk kitölteni ezeket a számokat.

Ha API-n keresztül adja fel a csomagjait, kérjük tekintse mega az API dokumentációnkat a Royal Mail 24 és 48 szolgáltatások vámáru-nyilatkozatának benyújtásáról.

Hogyan szerezzen ÁFA-azonosítót és EORI-számot az Egyersült Királyságban?
Részletek a lenti cikkünkben.

Csomagküldés Írországba

Jelenleg a Hermes szállítópartnerünk az Egyesült Királyságon keresztül szállította a csomagokat Írországba. Sajnos nem sikerült megegyeznünk a csomagok Írországba történő közvetlen szállításával kapcsolatban, így megoldásként egy új szolgáltatást ajánlunk, az Anpost-ot.

2020. december 23-án kikapcsoljuk a rendszerben az IE Hermes HD (ID: 4524) szolgáltatást.
Ezt követően azonnal elérhetővé válik az új IE Anpost HD (ID: 9990) szállító.

A BREXIT az átmeneti időszakának végéhez közeledik, és ezzel 2020. január 1-től hatályba lépnek az Egyesült Királyságba történő csomagküldés új szabályai. A továbbiakban nem lesz lehetőség vámnyilatkozat nélküli csomagküldésre. A gördülékeny átállás érdekében az alábbi követelmények szerint kell a továbbiakban eljárnia.

Fontos adminisztrációs lépések

Az Európai Unióból

Elsőként ki kell töltenie a közvetített vámjogi képviseletről szóló szerződést és meghatalmazást az adóügyi eljárásokhoz. A dokumentum magyar nyelven itt található. A szerződésben többek között szükséges megadnia az EORI-számot, vagyis az Ön saját vámazonosító számát is. Az EORI-számmal kapcsolatos információkat és az igénylés módját itt találja. 

Majd küldje el a kitöltött és aláírt dokumentumot e-mailben a következő módon:

Címzett: customs@packeta.com
Az e-mail tárgya: GB meghatalmazás – webáruházának a neve

Az export dokumentumokat válasz e-mailben fogja megkapni. 

Az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Királyság vámszabályai alapvetően eltérnek a többi 3. országétól. Ahhoz, hogy csomagot tudjon küldeni az Egyesült Királyságba, szüksége van ÁFA azonosítóra (VAT registration number)  és rendelkeznie kell EORI-számmal, vagyis vámazonosítóval is. Az alábbiakban talál két, adminisztrációt segítő linket:


Milyen vámtarifák vonatkoznak az Egyesült Királyságra?

  • ÁFA fizetése 0 GBP és 135 GBP között
  • Vám és ÁFA 135 GBP-től


Az aktuális szolgáltatások változása

A Royal Mail szolgáltatás a jelenlegi formájában 2020. december 20-ig lesz elérhető, vámáru-nyilatkozat nélkül. 2020. december 21-től kötelező a vámáru-nyilatkozat kitöltése.
A vámáru-nyilatkozatnak a szokásos mezők mellett tartalmaznia kell:

  • EORI-számot
  • ÁFA-azonosítót
  • 10-jegyű TARIC-kódot

A Royal Mail szállító értesített bennünket, hogy a BREXIT és az ezzel kapcsolatos vámeljárás miatt 2021. január 1-jétől módosulnak a szállítási költségek. Jelenleg várjuk a végleges információt ezzel kapcsolatban, és amint tudjuk, tájékoztatjuk Önt az árváltozásról.

A Hermes szállítópartnerünkkel 2020. december 21-ig van lehetőség a vámáru-nyilatkozat nélküli csomagküldésre. 2020. december 22-től átmenetileg nem lesz lehetőség a csomagküldésre a Hermes szállítóval. Jelenleg egy új megoldáson dolgozunk, amely lehetővé tenné a csomagküldést az említett szállítóval, vámáru-nyilatkozat kitöltése mellett.

Ez idő alatt kérjük a  Royal Mail szállítót vegye igénybe, amennyiben az Egyesült Királyságba küldene csomagokat!


Megosztás:

Szekció