Blog

Horvátország csatlakozik az eurozónához

2022. 12. 15. 14:35

2023. január 1-jétől az euró lesz a hivatalos pénznem Horvátországban.  Cikkünkből megtudhatja, hogy ez mit is jelent az Ön számára, és milyen változásokra kell felkészülnie.  

A hivatalos valutaátállás 2022. december 31-ről 2023. január 1-jére virradó éjfélkor lesz. A 2023. január 1-jétől érvényes hivatalos rögzített átváltási árfolyamot 7,53450 HRK = 1 EUR-ban határozták meg.

Az új év első két hetében a címzettek választhatnak, hogy kunában vagy euróban kívánnak-e utánvéttel fizetni. A valutaváltás mindig a megadott rögzített árfolyamon történik. Ezután azonban az utánvét csak euróban fizethető ki.  

A szükséges komplex rendszerbeállítások miatt úgy döntöttünk, hogy határozott időre szüneteltetjük a Horvátországba irányuló küldemények feladásának lehetőségét. A szolgáltatás 2022. december 29-én, csütörtökön délután kerül szüneteltetésre. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2023. január 2-án, hétfőn, de legkésőbb 2023. január 3-án, kedden újraindítsuk a csomagküldést.

 Az intézkedés a következő fuvarozókat érinti:  

  • HR Overseas HD – ID 10618  
  • HR Overseas PP – ID 4635  
  • HR DPD HD – ID 4646  
  • HR DPD PP – ID 4950  
  • HR Horvát Posta HD – ID 4634  
  • HR Horvát posta PP – ID 4635  

Csomagfeladás 

Az idén feladott valamennyi küldemény esetében javasoljuk, hogy a pénznemet továbbra is kunában tüntessék fel. Ha ezeket a küldeményeket az új év első két hetében kézbesítik, akkor a címzetteknek kell kiválasztaniuk, hogy milyen pénznemben kívánják az utánvétet fizetni. Az átváltásra rögzített árfolyamot fogunk alkalmazni. E két átmeneti hét után a címzettek csak euróban fizethetnek. 

Az újév után az utánvét összegét euróban kell majd megadni. A továbbiakban nem lesz lehetőség az utánvét kunában történő megadásra, mivel a valuta zárolásra kerül a rendszerünkben. Ezért szükséges, hogy Ön helyesen állítsa be a pénznemet, különben nem tud küldeményeket létrehozni a rendszerünkben.  

A 2022-ben létrehozott küldemények 2023-ban fizikailag átvihetők a hálózatunkba, még akkor is, ha az utánvét kunában van meghatározva.

Amennyiben hamarabb szeretne áttérni az euróra, már most is lehetősége van, hogy euróban adja meg az utánvétet. Azonban vegye figyelembe, hogy a rögzített árfolyam még nem érvényes, és a valutaváltásra az Általános Szerződési Feltételeink vonatkoznak.

Az átváltással kapcsolatos további információkat itt találja:
Általános Szerződési Feltételek és egyéb letölthető dokumentumok – Packeta

Amennyiben Ön is hamarabb térne át az euróra, forduljon Packeta kapcsolattartójához. 

Utánvét átutalások

A kunában történő utolsó utalására 2022. december 27-én kerül sor. Az újév után minden átutalás euróban fog történni, függetlenül attól, hogy a címzettől beszedett összeg kuna vagy euró. Ha az összeget kunában szedték be, akkor azt a fent említett rögzített árfolyamon fogják átváltani.  

Kérdések és válaszok  

 

Meddig küldhetünk kunában kiadott megbízásokat az Ön rendszerébe? 

2022. december 29-én délutánig, ezt követően a szolgáltatás átmenetileg szünetel a rendszerben szükséges változtatások miatt.

Feladható-e euró értéknyilvántartású küldemény 2023 január 1.előtt?  

Igen, feladható.  Az utánvétes fizetés EUR-ra történő átváltásához kérjük, lépjen kapcsolatba értékesítési képviselőjével. Ebben az esetben a valutaváltás az ÁSZF-ünknek megfelelően, standard módon történik.

Mikortól kell EUR-ban küldeni a megrendeléseket?   

A szolgáltatás újbóli megnyitásától, amely a rendszermódosítások gyorsaságától függően 2023. január 2-án, hétfőn vagy 2023. január 3-án, kedden fog megtörténni. Ettől az időponttól kezdve már nem lehet HRK-ban megadott értékű küldeményeket küldeni, és EUR-t kell feltüntetni.

Hogyan kezelik majd azokat a megrendeléseket, amelyeket HRK-ban adunk le, de az újév után szállítják ki őket?  

Minden ilyen küldeményt feldolgozunk. Az első 14 nap egy átmeneti időszak Horvátországban, amikor a címzett még HRK-ban vagy már EUR-ban is fizethet. Ha az eurót választja, akkor a kunában megadott összeget fix árfolyamon váltjuk át.

Az utánvétet 2023. január 1-től azonnal euróban kezdik visszautalni, annak ellenére, hogy 2022-ben HRK-ban adták meg és szintén HRK-ban vették fel?   

Igen, mivel a kuna, mint pénznem már nem fog létezni.

Már megállapodtunk a bankkal, hogy a HRK számlánkat 2022. december 30-án lezárjuk. Mikor kell a számlámat megváltoztatni?   

A 2022-es HRK-ban történő jóváírások kifizetéséről szóló utolsó számlák 2022. december 27-én kerülnek kiállításra. Ez azt jelenti, hogy 2022 utolsó hetében fogjuk kifizetni ezeket az utolsó kötelezettségeket HRK-ban. A következő jóváírások kifizetésére csak 2023-ban kerül sor, már euróban. Ezt a felhasználói fiókjához megadott EUR fizetési számlára küldjük. Ha nincs EUR fizetési számlája, akkor most hozzáadhat egyet. Ha jelenleg nincs EUR fizetési számlája, akkor a HRK számláját az újév után használhatja. Mindössze annyit kell tennie, hogy felülírja azt EUR számlaként.

Minden olyan felhasználó, akik jelenleg kunában kérik kifizetéseiket, EUR-ban történő kifizetésre módosulnak.

Ha át szeretne állni a valutaátváltásra, akkor ezt felhasználói fiókjában is elvégezheti a Client section-ben. Javasoljuk, hogy a módosítást az utolsó kunában történő kifizetés után, azaz 2022. december 27. után végezze el.

További kérdés esetén forduljon az Ön Packeta kapcsolattartójához.


Megosztás:

Szekció