Blog

Vigyázat, adathalász üzenetek!

2021. 03. 26. 10:16

Az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak a vásárlási szokások, és egyre nagyobb mértékben zajlanak az online felületeken. Tudomásunkra jutott, hogy ezt a növekedést próbálják meg most negatívan kihasználni az adathalász kiberbűnözők.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az alábbi nyilatkozatot adta ki 2021. március 23-án:

„Az elmúlt napokban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, melyeken települést követően az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.”

Amennyiben Ön is kapott ilyen, vagy ehhez hasonló üzenetet, kérjük ne nyissa meg. Fontos ellenőriznie, hogy a link, amelyet az üzenetben lát, olyan futárszolgálat nevét tartalmazza-e, amely valós és csomagot is vár tőle. A következő táblázatban összegyűjtöttünk néhány olyan ismérvet, amely segíthet eldönteni, hogy a kapott sms üzenet kártékony lehet e:

Amennyiben a Csomagküldő.hu fogja kezelni csomagját, elsőként erről e-mailben fogjuk Önt tájékoztatni. Ez az e-mail fogja tartalmazni a csomag nyomon követéséhez használható linket. Amennyiben átvevőhelyre kérte a csomagot, SMS-ben fogjuk értesíteni az átvétel lehetőségének idejéről, illetve az ehhez szükséges jelszóról egyaránt. Amennyiben ettől eltérő üzenetet kap, azt biztosan nem cégünk küldi Önnek.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet az alábbi lépések megtételét javasolja ha véletlenül rákattintott a linkre:

  • „FluBot Malware Uninstall” alkalmazás letöltése a Google Play Áruházból.
  • A fertőzött készülék Wi-Fi és mobil adatkapcsolatának leállítása.
  • A képernyőn megjelenő lépések végrehajtása.
  • Rosszindulatú alkalmazás eltávolítása.
  • A képernyőn megjelenő lépések végrehajtásával az alapértelmezett indítóválasztás visszavonása.
  • FluBot Malware Uninstall alkalmazás eltávolítása.
  • Amennyiben a „FluBot Malware Uninstall” alkalmazás segítségével a fertőzés nem szüntethető meg, abban az esetben:
  • A készüléken tárolt adatokról (pl. fényképek, kapcsolati adatok, stb.) biztonsági mentés készítése.
  • A készülék gyári beállításokra történő visszaállítása javasolt.

Reméljük, hogy a fenti információk segíteni fogják Önt abban, hogy ki tudja szűrni a csaló üzeneteket. Amennyiben kérdése merül fel, vagy nem biztos a kapott üzenet valódiságában, keresse fel ügyfélszolgálatunkat a +36 1 400 88 06 telefonszámon, vagy az info@csomagkuldo.hu e-mail címen.


Megosztás:

Szekció